סחר בינלאומי, עמילות מכס ושילוח בינלאומי
קורסים בסחר בינלאומי ומסחר אלקטרוניסדנאות וימי עיון בסחר בינלאומי ומסחר אלקטרוניאירועים בסחר בינלאומי ומסחר אלקטרונילמה ללמוד אצלנו סחר בינלאומי, עמילות מכס ושילוח בינלאומי?מרצי המכללה בתחום סחר בינלאומי ומסחר אלקטרוניבוגרינו ממליצים על קורסי סחר בינלאומי ומסחר אלקטרוניתמונות מקורסים והשתלמויות בסחר בינלאומיסרטונים על קורסי סחר בינלאומי ומסחר אלקטרונימאמרים בנושא סחר בינלאומי ומסחר אלקטרוניספרות בסחר בינלאומי ומסחר אלקטרונימשרות בסחר בינלאומי ומסחר אלקטרוניפורום סחר חוץלאיזה קורס אתה מתאים?פנל ארגון הסחר העולמי: ארה"ב מפלה לרעה סיגריות מאינדונזיה / עו"ד גיל נדל, עו"ד עומר וגנר
לאחרונה, פורסמה ב-2 לספטמבר החלטה מעניינת של הפנל, העוסקת בתלונה שהוגשה על ידי אינדונזיה נגד ארצות הברית, ביחס לאיסור לייבא לארה"ב סיגריות מסוג מסוים.
סיפור המקרה:
החל משנת 2009, חל איסור בחוק לייבא ולמכור בשטחי ארה"ב סיגריות בטעמים, מלבד סוג אחד ספציפי- סיגריות בטעם מנטה.
באופן ספציפי, לשון האיסור בחוק הייתה כדלקמן:
"A cigarette or any of its component parts (including the tobacco, filter, or paper) shall not contain, as a constituent (including a smoke constituent) or additive, an artificial or natural flavor (other than tobacco or menthol) or an herb or spice, including strawberry, grape, orange, clove, cinnamon, pineapple, vanilla, coconut, licorice, cocoa, chocolate, cherry, or coffee, that is a characterizing flavor of the tobacco product or tobacco smoke".
תכלית החוק, כפי שהוסבר על ידי ארצות הברית, היא להפחית את הנזקים שנגרמים עקב עישון בקרב צעירים ובני נוער, מתוך הנחה שהסיגריות מהסוגים הללו מושכות בעיקר צעירים, והן גורמות לאותו נזק כמו סיגריות ללא טעמים. על פי הנתונים, כרבע מן המעשנים בארה"ב בוחרים בסיגריות בטעם מנטה, והיתרה בסיגריות רגילות.
אינדונזיה, המייצרת סיגריות בטעם ציפורן (Clove Cigarettes), טענה כי החוק בארה"ב מפר את הוראות ההסכמים הבינלאומיים עליהם חתומה ארה"ב, משום שהוא מפלה לרעה סיגריות ציפורן לעומת מוצר דומה או זהה מתוצרת ארה"ב, סיגריות בטעם מנטה. אינדונזיה טענה כי החוק מפר את הוראות ההסכם בדבר חסמים טכניים לסחר (Technical Barriers to Trade Agreement) וכן את הוראות הסכם גאט"ט.
החלטת הפנל:
הפנל קיבל את טענה הראשונה של אינדונזיה, וקבע כי סיגריות ציפורן וסיגריות מנטה הן מוצרים דומים או תחליפיים, וכי החוק בארה"ב מפלה לרעה את סיגריות הציפורן מתוצרת אינדונזיה.
יחד עם זאת, הפנל קבע כי האפלייה התבצעה מתוך מטרה לגיטימית, והיא- להפחית את נזקי העישון בקרב צעירים, הנמשכים בעיקר לסיגריות בטעמים כמו סיגריות הציפורן.
לכן, קבע הפנל כי אינדונזיה לא הוכיחה שצעד זה הוא חסם לסחר הבינלאומי במידה החורגת מן הצורך, לצורך השגת מטרה לגיטימית.
הפנל קיבל טענות טכניות של אינדונזיה לפיהן ארה"ב לא הודיעה על שינוי החוק זמין סביר מראש לארגון הסחר העולמי, על מנת לאפשר היערכות של המדינות אליו.
בסופו של דבר, המליץ הפנל לארצות הברית לתקן את החוק באופן שיעמוד בהוראות ההסכמים השונים.
[UNITED STATES – MEASURES AFFECTING THE PRODUCTION AND SALE OF CLOVE CIGARETTES, WT/DS406/R, 2.9.11]
הערות
המדינות החברות בארגון הסחר העולמי, וביניהן ישראל, חתומות על מספר רב של הסכמים בינלאומיים העוסקים בסחר בטובין. הסכמים מסוימים עוסקים באיסור להטיל מסי יבוא (מלבד מכס) המפלים לרעה בין טובין.
במוקד הסכסוך הנוכחי עמדה פרשנות ההסכם בדבר חסמים טכניים לסחר, שהוא הסכם שאינו עוסק בהטלת מסים, אלא במחסומים אחרים שמדינות עשויות להטיל כנגד היבוא, כמו דרישה לרשיונות, לאישור תקינה, וכו'.
הסכם זה מכונה גם "הסכם התקינה", והוא הסכם המסדיר את תחום התקינה במטרה למנוע שימושים בתקנים כמחסומי סחר מוסווים. מדינת ישראל חתמה על הסכם זה בשנות ה-90 ומשכך הסכם זה תקף גם לגבי יבוא לישראל.
__________________________
* האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
* עו"ד גיל נדל הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא ויצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים – תל אביב.