משטחי עץ מול פלסטיק

מחבר: יוסי אוסטרוב*

באופן מסורתי משטחי עץ מהוים את החלק הארי של משטחים ליעודים שונים. ההערכה היא שגם היום נתח השוק של משטחי עץ עולה על 80% . שאר השוק מחולק בין משטחים מחומרים שונים ובעיקר פלסטיק שלאחרונה תופס תאוצה ונוגס בנתחי שוק שבעבר היו בשליטה בלעדית של משטחי העץ. זה המקום לציין שלא נכון יהיה להגדיר משטח מסוים כטוב יותר או פחות אלא משטח משטח שמתאים יותר ליישום שאותו הוא אמור למלא.

במאמר זה אנסה להבהיר ולפשט את היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי המשטחים:

ישום: משטחי עץ מתאימים למגון רחב מאד של ישומים אולם ישנם מספר' תחומים שבהם מתגבר השימוש במשטחי פלסטיק. תעשייות המזון והפרמצבטיקה דורשות משטחים נקיים יותר והמראה הנקי והתעשייתי יותר של משטח פלסטיק מתאים להם יותר לשימוש ברצפת היצור. משטח העץ מהווה בעיה בתעשיות אלו עקב שבבי העץ שיכולים להתפזר ונטייתו של העץ כמוצר טבעי לפתח עובש או פטריות במידה ולא עבר טיפול מתאים.

חוזק מכני: התכונות הפיזיקליות והמכניות המובנות של משטח עץ חזקות ומתאימות יותר בכל הנוגע לעומס. משטח העץ הינו חזק יותר ועמיד יותר ומתאים לעומסים כבדים. כדי להתקרב לחוזק המכני, משטחי הפלסטיק חייבים להיות מתוכננים מבנית בצורה מאד יעילה עם חיזוקים מבניים ותוספת חומר כדי לחפות על הנתונים הפיזיקלים הנחותים. במקרים קיצונים כאשר נדרש לעשות שימוש במשטחי פלסטיק למידוף בעומס כבד, מוסיפים לתבנית הפלסטיק מוטות מתכת שמעניקים את החוזק מכני למשטח.

גמישות יצור ומיגון מוצרים: עקב צורת העיבוד הפשוטה של העץ, קל מאד לייצר את משטחי העץ במיגון רחב מאד של מידות וסוגים. באופן עקרוני ניתן להגיע לכל מידה ועומס נדרש ע"י ניסור וביקוע של קורות העץ. במשטחי פלסטיק הנושא הינו מורכב בהרבה. יש צורך לתכנן מראש ולייצר תבניות יקרות. התיכנון חייב להיות מדויק מאד וכל שינוי או תיקון מסתכם,בעלות גבוהה. כמו כן כמות המשטחים שאמורה להיות מיוצרת מתבנית מסוימת חייבת להיות גבוהה יחסית כדי להצדיק ולכסות את עלות התבנית.

דיוק במידות המשטח: משטח פלסטיק מיוצר בד"כ במכונות יציקת לחץ שבהם מוזרק חה"ג אל תוך תבנית ומתמצק בתוכה. כיון שזהו תהליך תעשייתי מבוקר, קל יותר לשמור על עקביות והמוצר הסופי מתקבל בטולרנסים תעשייתים מקובלים. לעומת זאת משטח העץ הינו מוצר טבעי בעיקרו, לוחות העץ יכולים לשנות את מידותיהם בהשפעת טמפרטורה או לחות. כמו כן במשטחי עץ, לא ניתן להגיע לחומר גלם שיהיה אחיד וזהה לחלוטין מכיון שהלוחות מנוסרים מגזעים שונים ומאזורים שונים בגזע.

הופעה כללית: משטח פלסטיק עקב היותו מוצר תעשייתי מעובד, מציג חזות יותר "נקיה" ועמידה לאורך זמן מאשר משטח עץ. משטח העץ נוטה לשנות את הגוון בחשיפה לפגעי מזג אויר, וכמו כן עלול לקבל סדקים שלא בהכרח פוגעים בחוזקו אך בהחלט גורעים ממראהו הכללי של המשטח. כמו כן לוחות עץ שלא עברו יבוש או חיטוי נגד פיטריות חשופים להיווצרות פטריות על פני הלוח.

השפעה על הסביבה: המגמה החיובית שהתחזקה בשנים האחרונות של פיקוח ותשומת לב למשאבים המתכלים של הכדור עליו אנו חיים, הובילה למערך ניהול מבוקר של היערות, מדיניות כריתה וחידוש יער מושכל ומתוכנן.  בדומה לשרשרת האחריות שקיימת בתקני איכות למיניהם, מנסרות מחויבות להוכיח שחומר הגלם שלהם נרכש מבעלי יערות שמחויבים לתקני ניהול יער כמו למשל תקן PEFC . משטחי פלסטיק לעומת זאת מיוצרים מנגזרות של נפט שהינו משאב מתכלה  וחשוף מאד לתנודות ספקולטיביות וארועים פוליטים שונים. לגבי יכולת המיחזור, שני החומרים מציגים אופציות מיחזור, עץ ניתן לגריסה ושימוש ליצירת אנרגיה , חיפוי קרקע ובאופן טבעי ירקב לאורך זמן. פלסטיק חייב להיגרס ולחזור לשימוש כחומר גלם ממוחזר.

מחיר: אחד הפרמטרים העיקרים המשפיעים על כל מקבל החלטות הינו כמובן המחיר. בנושא זה משטח העץ מציג יתרון ברור לעומת משטחי הפלסטיק. תעשיית משטחי העץ מפותחת בהרבה לעומת משטחי הפלסטיק, חה"ג מגיע ממיגון רב של מינסרות בעולם עם יכולות רבות מגוונות לגבי יכולת אספקה וסוגי הלוחות שבאפשרותן ליצר. לעומתם מס' יצרני משטחי הפלסטיק הינו מועט יחסית, מרכיב חה"ג הינו גבוה וחשוף מאד לתנודות בשוק הנפט העולמי. בנוסף לכך, המיגבלה העיקרית במשטח פלסטיק היא העלות הראשונית של תכנון המשטח, בניית אב טיפוס והכנת תבנית הינו נושא מורכב ויקר. לעומת זאת שינוי מידות במשטח עץ הינו ענין פשוט יחסית ועלותו זניחה.

משטחי יצוא: אחד הנושאים שתרם רבות לקידום משטחי הפלסטיק בעולם הוא נושא החקיקה של משרדי החקלאות השונים בעולם ויצירת סטנדרט אחיד לחיטוי משטחים ואריזות עץ – ISPM15 . יצרני משטחי העץ מבצעים ללא כל בעיה את החיטוי באמצעות טיפול בחום או שימוש במתיל ברומיד ( עומד לצאת משימוש) . משטחי פלסטיק לעומתם לא מחוייבים בחיטוי ומהוים לעיתים תמריץ שהינו יותר "פסיכולוגי" להשתמש בפלסטיק ולהימנע מנושא החיטוי.

משטחי השכרה ( pool pallets )-תחום שמפותח מאד במשטחי עץ וכמעט ולא קיים במשטחי פלסטיק. בשווקים גדולים ומפתוחים המתוחמים בטריטוריה יבשתית ( אירופה או ארה"ב), מקובל לעשות שימוש במשטחי pool . ישנם מס' חברות מובילות בתחום זה כגון: CHEP , -וחברת IPP/PRS המשכירות משטחי עץ ללקוחות. הלקוח משלם אך ורק עבור השימוש או עבור תנועת המשטח מנקודה אחת לשנייה ( Trip ) ויכול לחסוך עלות רבה של קניית משטחים חדשים.

השיטה מציגה יתרונות רבים כגון:

שימור הסביבה-הפחתת הצורך לייצר משטחים חדשים שמביאה בהכרח להקטנה של כריתת יערות. כמו כן קיימת הפחתה משמעותית בכמות המשטחים המשומשים שיש צורך להיפטר מהם ( הטמנה או גריסה) מכיוון שהחברות מפעילות מערך לוגיסטי של איסוף המשטחים ושליחתם לתיקון. הלקוחות נהנים תמיד ממשטח תקין ואחוז המשטחים שנזרקים לסביבה יורד בהתמדה.

הפחתת עלויות- המשתמש משלם רק את דמי השימוש במשטח ולא נושא בעלות הכוללת של המשטח.

משטחים איכותיים יותר- עקב הצורך לבצע מס' רב של סבבים, מפרט המשטחים שהחברות עושות בהן שימוש הוא איכותי, כך שלקוח נהנה אף הוא ממפרט תקין ואיכותי.

סטנדרטיזציה- חברות ה- POOL מכתיבות אפשרות שימוש במס' משטחים מוגבל ובכך בעצם יוצרים סטנדרטים מקובלים של מפרטי משטחים שהלקוחות השונים מתאימים את עצמם אליהם.

הסטנדרטיזציה הזו מובילה לחסכון באספקטים תפעולים רבים כגון: הגדלת יעילות היצור אצל יצרני המשטחים, הפחתת עלות הובלה ועוד.

 

לסיכום, משטח חייב להתאים ליעוד שאותו הוא אמור למלא. במאמר זה ניסיתי לתמצת את הפרמטרים והשיקולים השונים שאותם יש לבחון כדי לקבל החלטה מושכלת לגבי סוג המשטח והתאמתו.

------------------

*יוסי אוסטרוב, מנכ"ל משותף בחב' גל משטחים  יצרני משטחי עץ ויבואנים של משטחי פלסטיק מחברות מובילות בעולם 08-8564322,   yossi@galpallets.com

 

**פורסם לראשונה בירחון "מי ומה בשרשרת האספקה"